Geocaching

Geocaching

Tag på skattejagt med GPS eller mobil og oplev Silkeborg og omegn på en sjov og anderledes måde. Silkeborg og omegn er fyldt med såkaldte caches, som leder dig ud i alle kroge af egnen. Alt, hvad du behøver fra start er en GPS eller en smartphone og lidt eventyrlyst.

Hvad er geocaching?

Geocaching kan bedst betegnes som en blanding af skattejagt og orienteringsløb. Ofte kommer man steder hen, som man ellers aldrig ville have set. Til forskel fra orienteringsløbere, som bruger kort og kompas, så bruger geocachere bærbar GPS'er til at finde vej.

Hvad er caches?

Formålet med alle skattejagter og al geocaching er at finde skatten, også kaldet 'cache'. Skatten eller ”cachen”, som det hedder i fagsproget vil typisk være gemt i en plastikkasse, der dels indeholder en lille logbog og en blyant og dels nogle små bytteting. 

Når du har fundet skatten, skriver du dig ind i logbogen og tager en af de ting, der ligger i kassen, og bytter ud med en af de ting du har med, som lægges i kassen i stedet. Byttetingene kan være små plastikdyr el. lign., ting af symbolsk værdi. Husk at medbringe sådan nogle ting, når du skal på geocaching. 

Ud over bytteting, kan en cache også indeholde en såkaldt 'Travel Bug' - på dansk, ”Vandrebille”. Det kan f.eks. være et skilt med et nr. og en hjemmeside-adresse eller et tøjdyr med et vedhæftet skilt. Idéen med sådan en 'travel bug' er, at den skal rejse rundt mellem forskellige caches, samtidig med at ham eller hende, der har sendt den af sted, kan følge med i rejsen, via indrapporteringer til en bestemt hjemmeside fra de, der finder den. 

Det er dog ikke altid at 'skattekisten' er så stor, at der kan være forskellige ting i den. Den kan også blot bestå af en lillebitte beholder med sammenrullet papir indeni. Papiret fungerer så som 'logbog'. Det er ikke altid, at der er skriveredskaber ved den slags små skatte, der i øvrigt kaldes 'micro-caches', så husk derfor blyant el. kuglepen.

Cachen kan også være ”virtuel” – dvs. at den ikke er fysisk til stede. En virtuel cache kan være at løse en opgave, når I har fundet frem til målet for skattejagten, og så indsende løsningen til en bestemt mail-adresse. Til gengæld får I et bevis retur på, at I har gennemført skattejagten. 

Hvordan fungerer GPS'en?

En bærbar GPS fungerer i princippet på samme måde som den GPS, I måske har i bilen. Den finder vej via signaler som den modtager fra satellitter, der svæver rundt i kredsløb om jorden.

Modsat GPS'en i bilen, hvor man som regel starter med at taste en adresse ind, så taster man i stedet koordinaterne ind på det sted, hvor cachen ligger gemt eller koordinaterne på en post på vejen til den. Nogle gange skal I løse opgaver undervejs for at finde frem til cachens placeringssted. De første koordinater får I dog altid opgivet fra begyndelsen, og så er det bare med at få dem tastet ind og komme derud af.

Undervejs kan I på den bærbare GPS hele tiden se en pil, der peger i den retning I skal gå. Desuden er der en afstandsmåler, der viser om I kommer tættere på jeres mål, eller om I tværtimod bevæger jer i den forkerte retning. 

Hvordan starter jeg?

Opret dig gratis som bruger på geocaching.com. Anvend søgeordet "Silkeborg", udvælg et sted og følg herefter vejledningen, indtil du har de rette koordinater. Indtast til sidste koordinaterne i din GPS.

Rigtig god skattejagt!

Del denne side

Geocaching med mobiltelefon

For at bruge din telefon til geocaching, skal du hente app'en "geocaching". Her kan du søge efter specifikke skatte eller bare finde dem, der er tættest på dig. Det er nemt og du bliver hurtig guidet igennem, så du på få minutter er klar til at gå på skattejagt.

Leje af GPS

Du kan leje GPS'er følgende steder:

Askehøj Camping
Birkhede Camping
Bryrup Camping
Gudenåens Camping Silkeborg (Indelukket)
Holmens Camping
Sejs Bakker Camping
Silkeborg Sø-camping
Skyttehusets Camping
Trust Camping
Danhostel Silkeborg

Husk at medbringe:
  • En bærbar GPS + ekstra batterier (det er surt at løbe tør midt ude i skoven)
  • En beskrivelse af den cache, I leder efter, med koordinater og kort.
  • Små bytteting til 'skattekisten'
  • Ordentligt fodtøj, som I kan lide at gå i, og som gerne må blive beskidt.
  • En mobiltelefon (- er god at have, hvis uheldet skulle være ude)
  • Blyant eller kuglepen
  • Drikkevarer og evt. madpakke
  • Evt. Regntøj